Musikutmärkelser

 

Det finns nämligen väldigt många utmärkelser att vinna, vissa väldigt prestigefyllda och erkända världen över.

Många tänker nog först på mycket prestigefyllda Grammy Awards. Utmärkelsen ges till musiker som har nått stora framgångar och kan sägas motsvara Oscarsgalan inom musiken. Liksom i Oscar så kan bara röstberättigade medlemmar rösta, i Grammy Awards fall rör det sig om de som utgör en del av Recording Academy. Sedan 1959 har priser delats ut, idag i 30 olika kategorier. Är man nyfiken kan man här  se vilka artister som fick priset förra året.

I Sverige är ett av de mest prestigefyllda prisen Polarpriset. Det grundades av Stickan Andersson 1989, och fick sitt namn av dennes skivbolag, Polar Music. Den som får äran att ta emot priset får det tilldelat av kungen, och prissumman är på en miljon kronor per vinnare.

Rockbjörnen har delats ut till svenska musiker varje år sedan 1979. Det är Aftonbladets nätsäljare som röstar fram vinnaren i varje kategori, totalt finns det 23 stycken. Ett annat svenskt musikpris som blivit allt mer betydelsefullt är P3-guld. Det är en gala som arrangeras just av Sveriges Radio, och delas också ut till svenska musiker i nio olika kategorier.