Kända musiktävlingar i Sverige

 

Människor älskar att tävla i alla sorters grenar och det gäller inte minst inom musik. Både ute i världen och här hemma i Sverige finns det otaliga tävlingar där både nya stjärnskott och rutinerade musiker slåss om första platsen.

En av de mest populära musiktävlingarna i Europa är Eurovision Song Contest. Det är en tävling där en representant från Europas alla länder (samt några till såsom Israel och Australien) tävlar medan folket får rösta på sitt favoritbidrag. Här i Sverige utses representanten i Melodifestivalen, som förr kallades för Schlagerfestivalen. Sverige har genom tiderna fått väldigt bra placeringar och vunnit tävlingen sex gånger sedan starten 1958. Bland de som vunnit finner man bland annat Abba och senast Måns Zelmerlöw med låten Heroes.

Medan Eurovision Song Contest främst är till för etablerade artister finns det fler musiktävlingar som är ämnade för vanliga personer med artistdrömmar. Under 90-talet var programmet Sikta mot stjärnorna omåttligt populärt. Det gick ut på att man gestaltade en känd artist och gjorde en cover av en av dess låtar. Programmet var en riktig tittarsuccé.

Under 2000- talet importerades konceptet Idol. Det var en talangjakt som sändes i TV4 dit vem som ville kunde söka och gå på audition. Man fick möta en jury bestående av kända musikprofiler såsom Laila Bagge, Peter Swartling och Andreas Carlsson. Många deltagare blev förkrossade över juryns negativa ord, medan andra rosades. En del av programidén är just att lyfta fram inte bara de med talang, utan också de väldigt avvikande. Flera stora stjärnor idag som blivit kända både hemma i Sverige och utomlands startade sina karriärer i denna talangjakt. Är du nyfiken på vilka vinnarna genom åren har varit finns hela listan här, njut av schlagerhistoria!.