Musik – som reseinkomst

Om du är skicklig på att spela ett instrument eller på att sjunga och tycker om att resa så kan du kombinera dina intressen och se mycket av världen. Du kan få inkomst genom musik på flera sätt, men som alltid kräver det tid och engagemang.

Musikblogg

Om du tycker om att skriva kan du skapa en musikblogg som ger dig inkomst. Du kan antingen välja att skriva om en särskild musikstil, artist eller musikevenemang. Det tar tid att bygga upp en blogg men att kunna resa till musikfestivaler utomlands, skriva om eventet och samtidigt få en inkomst på nöjesresan, är både roligt och bra för plånboken.

Youtubefilmer


Du kan också skapa youtubefilmer med egen musik. Om du inte är en mycket skicklig musiker, kan det vara svårt att göra covers på kända låtar och få många tittare – youtube kryllar av amatörmusiker som spelar en låt och får 1000 visningar. Då kan du istället försöka göra något annorlunda. Ett tips är att skapa roliga låtar, särskilt för barn. Till påsk 2019 kan du köpa kostymer, ballonger och serpentiner hos Partykungen, och spela in en rolig kycklingsång och lägga upp på youtube. Då kommer du både att stå ut från mängden och kunna få många visningar.

Du kan också skapa musikfilmer som visar hur man spelar en låt. Sådana filmer blir per automatik spelande många gånger, då det tar tid att lära sig en låt. Låtar från filmer och dataspel är mycket populära, men också äldre sånger. Det underlättar att satsa på kända låtar, annars finns det en risk att ingen kommer att trycka på din film. Ett smart sätt att få ännu fler tittare är att också göra filmer när du reser. Då blir din youtube-kanal lite annorlunda och mer spännande.

Att vara gatumusiker är en klassiker för personer som både är musikaliska och gillar att resa. Om du bara kan sjunga, så bör du lära dig att spela några enkla ackord på gitarr – det kan du komma lång med, särskilt om du har en vacker eller unik sångröst. Det enklaste instrumentet för en gatumusiker är gitarr eller ett blåsinstrument, som saxofon. Du måste klara av att ta med instrumentet. Men, om ni är ett helt band och åker bil eller egen minibuss, så kan ni använda både trummor och stagepiano eller synth.

Om du inte spelar i ett band kan du försöka hitta andra som också vill resa och spela runt omkring i Europa. Det är lättare att skapa musik om ni är flera stycken och förbipasserande har lättare att stanna och lyssna till ett band, än till en enskild musiker.

Som musiker är det lätt att vilja spela sin egen favoritmusik, men för att få inkomst behöver du har åhöraren i åtanke. De flesta tycker om att lyssna till låtar som de känner igen. Du kan självklart också spela egna låtar, men du bör grunda dina uppföranden med känd musik som fungerar för flera generationer. Att skapa något nytt av klassisk musik är också uppskattat och populärt.