Rätt utrustning för att lyssna på musik

Idag är den musik som vi vill lyssna på endast en knapptryckning, eller ett röstkommando, bort. Aldrig tidigare har det funnits ett så stort utbud av musik att välja mellan. Det har inte någon betydelse vilken musikstil som är din passion. Oavsett om det är opera, hårdrock eller k-pop som får dig att ”gå igång” så kan du, var som helst och när som helst, lyssna på din favoritmusik. Den digitala revolutionen har onekligen underlättat för alla musikälskare. Detta är en grupp av människor som för inte alltför länge sedan var tvungna att ha hyllmeter med LP-skivor eller CD-skivor intill kartongerna med kassettband för att ha ständig tillgång till sin favoritmusik.

Utrustningen har betydelse

Att musiken är digital och endast består av ettor och nollor innebär inte att den låter likadant i alla enheter. Valet av utrustning för att lyssna på musik har stor betydelse för musikupplevelsen. Detta är något som tyvärr alltför många tummar på, med följd att de missar en dimension i musiken. Vid valet av utrustning bör man även ta hänsyn till vilken musik som man lyssnar på. Vill man ha en optimal ljudupplevelse bör man inte använda sig av samma utrustning när man lyssnar på house med tunga basrytmer, som när man lyssnar på någon av Mozarts serenader.

Lyssna på musik via den bärbara datorn

För många är den bärbara datorn det naturliga valet för att lyssna på musik i hemmet, framförallt om man vill att alla i hemmet ska kunna njuta av den. Emellertid är bärbara datorer generellt inte det bästa valet för att lyssna på musik. Anledningen till detta är att högtalarna ofta är av undermålig kvalitet vilket får till följd att ljudet blir “burkigt”. Ett lysande undantag är Macbook Pro som är en ypperlig dator för att lyssna på musik. Som så ofta är fallet tummar Apple inte på kvaliteten och högtalarna i en MacBook Pro är av yppersta kvalitet.

Externa högtalare

När man väljer att lyssna på musik via datorn bör man alltid använda sig av externa högtalare, det vill säga högtalare som man kopplar till datorn. Detta är något som helt förändrar ljudupplevelsen. Det behöver inte heller bli särskilt dyrt. Självfallet kan man köpa ett par högtalare från Bang & Olufsson eller Bowers & Wilkins, vilket innebär att ljudet kommer att bli fantastiskt, men man måste också vara beredd på att öppna plånboken på vid gavel. Man behöver emellertid inte betala dessa summor för att få ett riktigt bra ljud från sin dator. Det är möjligt att köpa bra och mycket prisvärda högtalare för ett pris kring tusenlappen.

Hörlurar

Hörlurar är det som vi använder mest för att lyssna på musik. Vid köp av hörlurar är det viktigt att välja rätt och framförallt inte välja det billigaste alternativet på Amazon eller någon annan nätbutik. Är man beredd att betala endast lite mer än vad det billigaste alternativet kostar kommer ljudupplevelsen att bli helt annorlunda. Har du möjlighet att undvara så lite som 300-400 kronor kan du köpa ett par hörlurar av mycket hög kvalitet. Då får din musik det ljud som den förtjänar.