Starta och driva musikbar

Fest och musik hör ihop, inte sant? En dröm många har men så få lyckas förverkliga är att starta en bar där man spelar musiken man själv gillar och därmed lockar besökare som man har något gemensamt med. Rent affärsmässigt är det svårt att få det hela att gå ihop, tror många. Faktum är dock att man kan lyckas väldigt bra om man själv är beredd att arbeta och inte ser det hela som en ren investering där man istället anställer all personal. Det är relativt dyrt att vara arbetsgivare i Sverige men att starta en mindre bar måste inte innebära att man får stora fasta utgifter i form av löner och arbetsgivaravgifter. Många tar in personal vid behov och koncentrerar verksamheten till sådant som inte är så personalintensivt. För att driva just en musikbar är musiken givetvis något av det viktigaste. I den här texten kommer vi bland annat att titta på hur man lyckas med den biten.

Hitta din målgrupp

Det kan ta ett tag innan en bar blir lönsam och det gäller att man har både tålamod och ekonomiska resurser i uppstartsskedet. Du måste hitta din personliga stil på verksamheten så att du tycker det är roligt men det funkar sällan att bara köra sitt eget race. Verksamheten måste, i någon mån, anpassas så att den passar dem som kan tänkas vilja besöka baren. I en större stad kan du ha råd att vara ganska smal i sin inriktning och specialisera dig på till exempel hårdrock från en viss epok eller brittisk indiepop. Att nischa sig på det sättet kan innebära att man snabbt blir ett känt namn inom sin målgrupp. På en större ort behöver du troligen vara lite bredare i musikutbudet för att ha en chans att överleva. Rock eller jazz i allmänhet passar bättre som inriktning än en viss typ av rock eller jazz från en speciell del av världen. Det är inte bara musiken utan även sådant som utbud, priser och inredning som avgör om man tilltalar sin målgrupp.

Detaljerna gör helheten

Är det country som gäller ska du ha ett par olika sorters bourbon att välja mellan och gärna rustik stil på inredningen. I en sofistikerad jazzbar behöver den finnas flera röda viner som kan beställas per glas. Spelar du indiepop för hipsters måste det finnas öl från microbryggerier. Satsa gärna på live spelningar då och men om du vill att din bar ska fungera som mötesplats får inte musiken ta överhanden fullständigt. Att inreda en bar kan innebära att man måste investera väldigt mycket pengar. Tänk flexibelt i början. billiga sängar kan bli soffor om du har tillräckligt många kuddar och inredningen kan uppgraderas i takt med att att baren börjar dra in pengar. Satsa på en snygg och rejäl bardisk och tänk på att sprit och ölflaskor kan bidra till inredningen om du placerar dem så att de syns. Belysning är otroligt viktigt, ta hjälp av någon som har känsla för det om du inte är van vid att inreda med ljus.