Svenska musikproducenter

Att vara svensk och hålla på med musik har aldrig varit så hett som det är idag. Det finns flera musikproducenter som har en internationell karriär och står bakom några av världens största hits. Här är några svenska musikproducenter som nått internationella framgångar:

Max Martin

En av de största musikproducenterna är också svensk. Han heter egentligen Karl Martin Stenberg men är mer känd som Max Martin. Redan på 1990-talet blev han ett namn då han, tillsammans med Cheiron kollektivet skapade flera av 90-talets stora hits och skapade musik för exempelvis Britney Spears och Backstreet boys. Sedan dess har han vuxit sig allt större och står bakom flera nutidens största hits. Några exempel på artister han har jobbat med de senaste åren är Ariana Grande, The Weeknd och Taylor Swift.

Ludwig Göransson

Ludwig Göransson föddes år 1984 och är idag en stor musikproducent och kompositör. Han har bland annat producerat musiken för stora hollywoodproduktioner som Black Panther och flera av de senaste Star Wars produktionerna. Dessutom har han jobbat med flera stora artister. Till exempel Childish Gambino, Adele och Haim.

Shellback

Ett annat stort namn du finner som producent och låtskrivare på många av världens största hits är Shellback. Shellback heter egentligen Karl Johan Schuster och föddes år 1985 i Karlshamn. När han var 16 år gammal träffade han Max Martin och de är numera nära kollegor. Några exempel på artister som Shellback har jobbat med är Pink, Taylor Swift och Ed Sheeran.

Denniz pop

Slutligen har vi Denniz pop som var med och grundade musikkollektivet Cheiron där många av dagens mest framgångsrika musiker och producenter började. Denniz Pop hette egentligen Dag Krister Volle. Han föddes år 1963 i Botkyrka och gick tragiskt bort år 1998. Men innan dess hann han sätta ett stort avtryck i popvärlden då han står bakom flera av 90-talets största hits.