Tjäna pengar på musik


Den som bestämmer sig för att tjäna pengar på musik har en stor och omfattande utmaning framför sig, men också någonting mycket spännande, givande och potentiellt oerhört tillfredsställande. För vad kan vara bättre än att tjäna pengar och leva på det du själv älskar allra mest i hela världen?

Om du har för avsikt att ge dig in i musikbranschen som låtskrivare, artist, coversångare, producent eller någonting annat, finns det en rad olika saker som kan vara bra att ha i åtanke innan du drar igång verksamheten.

Tänk långsiktigt


Väldigt få musiker lyckas över en natt – och ännu färre blir någonsin rika i musikbranschen. För att lyckas livnära sig krävs uthållighet och taktiskt sparande, precis som med många andra typer av frilansande. Även om hårt och gediget arbete kan resultera i stora royaltycheckar eller generösa gage, så kommer inflödet av pengar sannolikt vara skralt många gånger. Av just den anledningen gäller det att tänka långsiktigt – kom ihåg att hela tiden stoppa undan pengar och försök att alltid investera dem klokt, så att de genererar avkastning medan du arbetar med din musik.

Lev sparsamt


Man brukar säga att det finns två sätt att bli rik – att tjäna stora pengar och att spara stora pengar. För att bli rik på sparande krävs förstås att det samtidigt kommer in pengar i verksamheten, men om du lyckas etablera en sparsam livsstil har du redan tagit dig halvvägs till målet. Som frilansande musiker kommer du sannolikt att tillbringa mycket tid i din studio eller på turné och det kommer finnas många tillfällen då det är frestande att dra på sig onödiga uppgifter. Det är då det är viktigt att hålla huvudet kallt.

Efter en lång karriär som upphovsman kommer du, med lite tur, att ha ett stor inflöde av royaltypengar. Det kan handla om låtar du skrivit, producerat eller inspelningar du medverkat på i egenskap av sångare eller musiker. Risken finns samtidigt att det kan uppstå komplicerade rättsliga situationer om du exempelvis skiljer dig eller gör ett uppbrott från en sambo. Det kan därför vara en mycket god idé att ta professionell hjälp med juridiken via https://lavendla.se/, så att du kan känna dig trygg i att du själv har kontroll över dina tillgångar – både i dag och på sikt. Det är alltid bättre att ta det säkra för det osäkra.

Det finns många saker som är viktiga att komma ihåg för den frilansande musikern, men det kanske viktigaste av allt är att alltid våga satsa stort. Musikbranschen är full av framgångssagor och det finns ingenting som säger att du inte kan bli en av dem. Planera och ta det försiktigt, men sluta aldrig drömma.