Musik på fester och kalas


Musik gör folk glada, både barn och vuxna. Hos barn är det ett väldigt bra verktyg för att stimulera språk, rytmik, rörelser och koordination. Det har till och med forskats om musik, och vilken typ av musik som kan göra småbarn glada. Resultatet hittar man hos Expressens hälsobilaga i en webbartikel. Sången heter The Happy Song och är fylld av bebisskratt och djurläten. Alltså är det en fördel att använda sång, musik och dans som ett av verktygen för barn och ungdomars utveckling.

Ska man ha barnkalas eller kanske disco finns det massor av sång- och danslekar man kan använda. Det brukar vara ganska uppskattat med populärmusik till barn och ungdomar eftersom de är väl medvetna om sina favoritartister och band. Här funkar inte mammas eller pappas musik ifrån 80- och 90-talen utan det ska vara modernt.


En given lek är Hela havet stormar. Man sätter upp två rader stolar rygg i rygg och det ska vara en eller flera stolar mindre än antalet deltagare. Man spelar musik, och när musiken tystnar gäller det att sätta sig på en stol. Blir man utan stol är man ute ur leken. Undan för undan tar man bort stolar tills det bara är en stol kvar. Den som sätter sig där vinner leken.

Der finns många danslekar och den vanligaste är nog Freeze. Man dansar till musiken och när den tystnar fryser man i sina rörelser och står helt still. Den som rör sig åker ut. En annan variant av detta är att sätta sig ner när musiken tystnar, och de som fuskar eller sätter sig sist åker ut. Här kan man ge priser för olika kategorier som bästa fusk, bästa dans, bästa vurpa och så vidare. Mycket populärt på låg- och mellanstadiedisco.

Olika musikquiz som Gissa Introt eller musikfrågesport är också kul men om man har ett småbarnskalas kan man köra en variant av Lilla Snigel. Barnen sitter i en ring med benen utsträckta. Ett barn befinner inuti ringen. Man sjunger Lilla snigel och när sången är slut ska barnen dra undan benen så snabbt som möjligt medan den i mitten ska försöka fånga ett par fötter. Den som blir fångad får vara i mitten nästa gång.


Det är inte bara barnkalas som kan ha musiklekar eller musiktema. Tänk dig en babyshower med blöjtårta och musikquiz. Sånglekar där det endast gäller barnvisor eller exempelvis inspirerat ifrån Så ska det låta, ett populärt musikunderhållningsprogram. Lagen ska komma på så många sånger som möjligt med exempelvis ordet “baby” någonstans i texten. Eller ordet mamma. Endast fantasin sätter gränserna och ger en massa skratt på partyt.

För lite äldre barn finns Robot Beatbox där man programmerar sina kompisar till att göra musik. Detta kräver lite förberedelser och material, och är väl i första hand tänkt till användning inom skolan, men med rätt lekledare kan detta bli en klar hit på barnkalaset eller fritidsgården.