Olika sätt att lyssna på inspelad musik

 

På vilket sätt man lyssnar på inspelad musik har varierat lite under historien. Medan man förr endast kunde lyssna på musik live, så kom det med tiden nya sätt att spela in musik på som möjliggör att man kan höra sin favoritmusik vid alla tillfällen.

Långt bak i tiden började man lyssna på stenkakor, som sedan utvecklades och förbättrades till vinylskivor. Vinyl är fortfarande ett väldigt bra sätt att lyssna på musik på som många har förälskat sig i eftersom ljudet blir återgivet på ett naturligt sätt. Vinylskivorna tar dock stor plats och är inte så enkla att tillverka. Det kan vara intressant att läsa på om Teknisk information kring vinylskivan. När kassettbanden kom så jublade främst ungdomar över hela världen. Man kunde nu få plats med musiken i fickan, och dessutom enkelt kopiera musik hemma i stereon. Däremot så var ljudkvalitén inte den bästa.

Senare kom CD-skivan med ytterligare fördelar jämfört med kassettbanden. Sedan några år tillbaka har digitala kanaler nästan helt dominerat marknaden, och det är få idag som inte använder sig av exempelvis YouTube, Spotify eller någon annan streaming-tjänst för att lyssna på sin favoritmusik.