Allsång på Skansen – ett av Sveriges mest populära musiknöjen

Det finns några få saker som överskrider flera generationer, och Allsång på Skansen är en av de sakerna. När det en tisdagkväll en sommar i Stockholm bjuds in till allsång på Skansens scen ser man människor i alla åldrar i publiken, som alla får något som passar just dem, vare sig det handlar om en gammal klassisk visa som sjungs, eller om den senaste popartisten som gör ett framträdande.

Förutom de gästande artisterna är det till stor del programledaren som gör programmet, och genom Allsång på Skansens historia har en rad personer fått äran att leda denna anrika tradition. Den förste att inneha rollen som allsångsledare var Sven Lilja, som höll i det sedan det började år 1935 fram till år 1950. Han blev så starkt förknippad med allsången att det när han gick bort år 1951 inte fanns någon som ville överta rollen och försöka fylla hans skor. Det var inte förrän 1957 som allsång i någon form började hållas på Skansen igen, denna gång med Egon Kjerrman som ledare. Det kallades dock inte för allsång, utan Bästa man på Skansen, och hade sitt ursprung i ett program som inte alls gick ut på allsång – Kjerrman brukade bara sjunga med publiken efter programmets slut.

Till sist började så eran med tv-sändningarna, som förankrade Allsång på Skansen som en självklarhet tillhörande den svenska sommaren. Det skedde år 1979, efter att Bosse Larsson tagit över som programledare sedan 1974. Han fick leda programmet i hela 20 år, ända fram till år 1994 när Lasse Berghagen tog över. Det var också i och med detta som programmets signaturmelodi blev ”Stockholm i mitt hjärta”, skriven av Bergahagen, som numera är så nära förknippad med programmet att den inte går att byta ut, trots att programmet har bytt programledare. Det skedde nästa gång år 2004, då Anders Lundin axlade manteln. Därefter har ytterligare tre programledare avlöst varandra med några få års mellanrum: Måns Zelmerlöw, Petra Marklund och Sanna Nielsen.

Om du är ett fan av Allsång på Skansen, och skulle vilja skapa din egen lilla allsångsscen hemma, kan ett snyggt sätt att göra det vara att måla en fondvägg i vardagsrummet som en scen. Du kan ta hjälp av en skicklig målare i Stockholm från Vimalar.se för att utföra jobbet, så vet du att det blir bra. Sedan är det bara att värma upp sångrösten och göra din bästa Lasse Berghagen-imitation!