Gyllene Tider – klassisk sommarmusik

Finns det något tecken på att sommaren är här som är tydligare än att ”Sommartider” börjar skrålas på studentflak och spelas ur högtalare på grillkvällar och på stranden? ”Sommartider” är tillsammans med låtar som ”Jag går och fiskar” och ”Juni, juli, augusti” höjden av sommar för många svenskar, och är dessutom några av Gyllene Tiders största hits.

Gyllene Tider, Roxette och annan svensk musik är dock inte bara populära val på sommaren och på stranden, utan också på dansgolvet och inne i bowlinghallar, där man ofta har bakgrundsmusik med hög nostalgifaktor (för de födda på 1990-talet eller tidigare, i alla fall). Oftast går man dock till en bowlinghall för att spela bowling, snarare än att lyssna på musik, och ett av de bästa ställena att spela bowling i Stockholm är O’Learys i Kista. Där kan man dessutom äta en god middag för att ta igen krafterna efter att man spelat – och kanske får man höra lite Gyllene Tider i högtalarna.

Gyllene Tider bildades år 1977 under namnet Grape Rock, och till en början bestod gruppen bara av Per Gessle och Mats ”MP” Persson. Så småningom anslöt sig dock även Micke ”Syd” Andersson och Janne Carlsson till bandet, och det var med denna uppsättning som de gav ut sin första skiva, Gyllene Tider (vid det laget hade de bytt namn). Den släpptes 1978, och gavs ut av bandet själva i 900 exemplar. Tack vare det albumet kunde de dock få skivkontrakt med EMI, eftersom skivbolaget hade hört några av låtarna från Gyllene Tider och gillat det. Även bandets nästa album hette Gyllene Tider, och det var denna skiva som blev deras genombrott.