Skapa en musikvideo

Det finns de som säger att musikvideon är död, och om man bara beaktar de traditionella medierna, som tv, har de rätt. MTV sänder knappt musikvideor längre, och andra kanaler som riktade in sig på just musikvideor, som ZTV, finns inte längre. Det betyder dock inte att musikvideorna inte finns där – det är bara det att man numera hittar dem på internet. På Youtube frodas musikvideon fortfarande, och är ett effektivt sätt för artister att skapa ytterligare en dimension till sin musik och nå ut till fler lyssnare.

Att skapa en bra musikvideo som faktiskt förhöjer ens musik, snarare än sänker intrycket av den, är dock lättare sagt än gjort, särskilt om man är en artist i början av sin karriär som inte har så mycket resurser till sitt förfogande. Det finns dock vissa saker man kan ha i åtanke för att skapa en riktigt snygg musikvideo med en liten budget.

Det första man bör tänka igenom är vilket budskap man vill skicka med videon. Om syftet framförallt är att presentera sig själv som artist eller band kanske man själv ska vara med i videon, medan man kan skapa en mer berättande musikvideo om man hellre vill fokusera på låtens text och budskap.

När man planerar musikvideons innehåll är det dock även viktigt att hålla budgeten i åtanke. Det finns flera punkter som man kan spara mycket pengar på om man planerar videon rätt. Några saker som inte går att tulla på, och som även är de största utgifterna, är inspelningsteamet (som kameraman och ljustekniker) och skådespelare, om sådana ska vara med. Det man däremot kan spara in på är rekvisita, om man hittar en miljö som redan har det mesta man letar efter, och smink, om man föresätter sig att skapa en musikvideo med en lite rå och naturlig känsla. Om man håller sig till en enda inspelningsplats, eller intilliggande platser, kan man också spara in mycket pengar på transport. Miljöombyten i en musikvideo är ett enkelt sätt att få den att se mer påkostad ut, men det behöver för den sakens skull inte betyda att man faktiskt har lagt ner mycket pengar på den. Det man ska leta efter är därför platser som erbjuder många möjligheter till olika miljöer, till exempel en skogsdunge intill en öppen äng med ett bostadsområde i närheten. Då får man tre olika miljöer på en och samma plats.

Självklart måste man även ha inspelningsutrustning, och om det team man anlitar inte har sin egen utrustning kan det vara värt att investera i en systemkamera med inspelningsfunktion. Ljudinspelning har man ju oftast inte behov av, eftersom låten kommer att läggas på i efterhand.

Om man känner att man inte klarar av att spela in en musikvideo med den kvalitet som man har tänkt sig, kan en annan lösning vara att ta hjälp av ett erfaret produktionsbolag som Megapixel. De kan dessutom hjälpa till med att sprida musikvideon när den är klar genom Influencer Marketing, ett effektivt sätt att marknadsföra sig som verkligen kan ge ens musikkarriär en boost.